Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice slažete se s upotrebom kolačića.

“Vinogradarstvo je u neku ruku nepisana povijest šibenskog težaka i njegove stoljetne povezanosti s uzgojem vinove loze koja je imala presudan značaj u njegovom cjelokupnom životu.“
Andrija Tambača - (Vinogradarstvo i vinarstvo šibenskog kraja kroz stoljeća)

Škrta zemlja i težak kršoviti krajolik, prisilili su težake da se bave proizvodnjom grožđa i vina, pri čemu su se oni pokazali kao izvrsni vinogradari i vinari. Prvi spomen o vinogradarstvu u šibenskom okružju potječe iz XI. st. To je arheološki nalaz kamenog ulomka s troprutnim pleterom i vinovom lozom. Prvi pisani dokaz o proširenosti uzgoja loze potječe iz 1298. godine kada je u Šibeniku osnovana šibenska biskupija. Kao što su kroz povijest stanovnici ovoga kraja prolazili kroz mnoga turbulentna razdoblja, tako su i vinogradarstvo i vinarstvo imali svoje uspone i padove, a najznačajniji trag su ostavili u vrijeme Mletačke Republike i Kraljevine Jugoslavije.

Ovo čime se danas ponosimo izraslo je iz želje tisuća onih koji su se po žuljevitim rukama znali, koji su htjeli na svojem biti svoji. Tako je 28. listopada 1959. godine Šibenik postao bogatiji za još jedan gospodarski objekt - rođen je Vinoplod.

  • 1959. godine odrađena je i prva berba. U podrumu sazrijeva 350 vagona vina
  • 1964. godine instalirana je prva linija za punjenje vina, prve boce i prva velika pobjeda. Rođen je Jure, crvena kapa, širok osmijeh starog šibenskog težaka prepoznat je na svim tržištima
  • 1974. godina. Nova puniona, prva automatska linija, nova destilerija
  • 1984. godine rodilo se prvo vrhunsko vino uz nadzor vinarskih stručnjaka. Kao složena senzacija boje, mirisa i okusa rodio se Vrhunski babić, te postaje zaštitnim znakom Vinoploda, Primoštena, Šibenika i Hrvatske

Nakon što su u Domovinskom ratu uništeni mnogi vinogradi, obnova i podizanje novih, svoj vrhunac doseže od 2003. do 2007. godine, a to vrijeme je iznjedrilo većinu vinara koji su i danas prisutni na našem području. Vinoplod-Vinarija i Šibensko-kninska županija prva je krenula sa obnovom i revitalizacijom vinograda putem kreditiranja kooperanata, a u sklopu Programa obnove vinogradarstva.

Danas na području Šibensko-kninske županije prevladavaju domaće crne sorte (Plavina 60%, Babić 40%), a od bijelih sorti najrasprostranjeniji su Debit 80% i Maraština 20%.

U cilju zadržavanja vodeće pozicije u proizvodnji vina unaprijedili smo tehnologiju prerade primjenom hladne fermentacije i čuvanja vina putem kontrolirane temperature odležavanja. Ulaganje u rekonstrukciju i modernizaciju prerade grožđa te odležavanja vina započeto je 2002. godine, nabavljene su nove muljače za grožđe, transporteri, prese, vinifikatori za preradu crnog grožđa i cisterne za kontroliranu fermentaciju bijelog mošta uz kompletno renoviranje linije za proizvodnju Komovice i Lozovače.

Kvalitetna i vrhunska vina dozrijevaju u drvenim bačvama i u barrique bačvama u podrumu Šibeniku. Naglasak u proizvodnji stavljen je na autohtone sorte čije bogatstvo mirisa i okusa definira i određuje naše mjesto pod suncem.