Cookies help us provide better user experience. By using our website, you agree to the use of cookies.

Behind us is a specific wine year during which, thanks to the COVID 19 virus pandemic, sales of wine in all sales channels fell. However, we tried to get the best out of it, as well as from the 2020 harvest, which is now behind us, and we also believe that, regardless of the situation, all true wine lovers will find time to enjoy a good drink next year.

Mandica Erceg, dipl.ing.

DEBIT

Ovogodišnju berbu započeli smo upravo s bijelim grožđem autohtone dalmatinske sorte Debit. Grožđe je zbog blage zime i toplod ljeta sazrilo sa većim postotcima šećera, manjim prinosima i izrazito zdravim plodom. Dobiveni mošt je, zbog specifičnih uvjeta sazrijevanja grožđa, zahtijevao više dana za fermentaciju pa je u konačnici za očekivati vino jačeg tijela, izražajnijih aroma na citruse, marelice, banana, a na okusu punije i skladnije izbalansirane kiseline sa dobivenim alkoholima.

BABIĆ

Babić je sorta kojoj se istinski radujemo i uvijek očekujemo samo najbolje. Ove godine prerađena je nešto manja količina (od očekivanog) zbog manjeg uroda, a dobivena je iz poljskih dijelova Šibensko - kninske županije. Prerađeno je zdravo, dobro sazrelo grožđe sa većim sladorima od uobičajnih pa je i za očekivati vino jače strukture, bogato, ekstraktivno koje nakon završene fermentacije odležava u drvenim bačvama.

DESERTNO VINO

Bijelo grožđe RKACITELI iz drniškog vinogorja, ostavljeno je za preradu sredinom listopada zbog izrazito dobrih šećera i zdravog grožđa te je koncentriranjem mošta i fermentacijom uz selekcionirane kvasce pretvoreno u sirovinu za desertno vino koje mora odležavati najmanje godinu dana.

BIJELO VINO JURE

Za potrebe proizvodnje stolnog bijelog vina Jure preradili smo grožđe TREBIANA TOSCANA, koje je ujedno sirovina za kupažu bijelog vina Jure. Zbog kasnije berbe ovog grožđa, krajem listopada, dodatno se moralo pristupiti flotaciji mošta, fermentaciji uz selekcionirane kvasce i kontrolirane uvjete. Dobili smo vino izrazito voćnih aroma, koje će nakon sljubljivanja sa ostalim sortama dati svježe, lagano i pitko vino pogodno za svaku priliku.

Sva naša očekivanja iz berbe su ispunjena pa bez obzira na manje količine od očekivanih, a nakon pretoka, odležavanja i pravilnog čuvanja u konačnici očekujemo vina visoke kvalitete.

 

Neka nam svima bude bolje ova slijedeća godina...Živjeli!      
Mandica Erceg, dipl.ing.